Primii miliardari NFT: fondatorii OpenSea valorează miliarde după o nouă strângere de fonduri

08/02/2022
A1 Marketplace

Nebunia NFT a creat primii miliardari. Fondatorii startup-ului de tip blockchain OpenSea s-au alăturat clubului antreprenorilor cu trei virgule, după o nouă rundă de finanțare anunțată marți, care evaluează compania la 13,3 miliarde de dolari, în creștere față de 1,5 miliarde de dolari în urmă cu doar șase luni. Cu o valoarea a acțiunilor estimată de 18,5% în OpenSea, cofondatorii Devin Finzer și Alex Atallah valorează fiecare aproximativ 2,2 miliarde de dolari, estimează Forbes. 

Fondat în urmă cu patru ani, startup-ul cu sediul în New York a fost unul dintre jucătorii timpurii pe piața NFT, care a decolat la începutul anului 2021. Prescurtare pentru „elemente nefungibile”, NFT-urile sunt fișiere computerizate utilizate pentru a urmări proprietatea asupra activelor digitale unice precum arta, muzică. și chiar carduri sportive virtuale pe un registru cunoscut sub numele de blockchain. OpenSea se autoproclamă ca o platformă peer-to-peer pe care utilizatorii pot crea, cumpăra și vinde tot felul de NFT - în schimbul unei plăți de 2,5% din fiecare vânzare.

Total Sales On NFT Marketplace OpenSea Surpasses $10 Billion - RichSkies

OpenSea a crescut rapid în ultimul an. În martie 2020, echipa de cinci persoane număra aproximativ 4.000 de utilizatori activi care făceau tranzacții lunare de 1,1 milioane de dolari, pentru aproximativ 28.000 de dolari în venituri lunare. Norocul lui s-a schimbat în februarie 2021, când platforme precum Nifty Gateway a gemenilor Winklevoss au generat entuziasm prin licitarea artei digitale de ultimă generație. Până în iulie, OpenSea a încheiat o rundă de finanțare de 100 de milioane de dolari condusă de firma de capital de risc Andreessen Horowitz și a înregistrat tranzacții în valoare de aproximativ 350 de milioane de dolari în acea lună. Luna următoare, tranzacțiile au atins 3,4 miliarde de dolari - o creștere uluitoare de zece ori care a adus companiei venituri de 85 de milioane de dolari din comisioane.

Piața NFT s-a răcit ușor în lunile care au urmat, înainte de a se încălzi din nou în decembrie. OpenSea a procesat luna trecută vânzări în valoare de peste 3,3 miliarde de dolari, generând venituri de aproximativ 82,5 milioane de dolari pentru sine. Astăzi, compania are peste 70 de angajați.

eBay of NFTs' OpenSea raises $300M at $13.3B valuation

Finzer și Atallah, fiecare în jur de 30 de ani, au CV-uri familiare pentru tinerii miliardari din tehnologie. CEO-ul Finzer a crescut în Bay Area, a studiat la Universitatea Brown și și-a luat un loc de muncă ca inginer software la Pinterest. În 2015, a co-fondat primul său startup, un motor de căutare numit Claimdog, înainte de a-l vinde companiei Credit Karma un an mai târziu pentru o sumă nedezvăluită. Chief Technology Officer, născut în Colorado, Atallah s-a dovedit a fi un magician al foilor de calcul încă de la o vârstă fragedă. În timp ce era student la Stanford, a lucrat la Palantir, conform profilului său LinkedIn, iar după absolvire a lucrat la startup-urile din Silicon Valley Zugata și Whatsgoodly.

În ianuarie 2018, cei doi au făcut echipă pentru acceleratorul de pornire Y Combinator cu o idee de a plăti utilizatorilor cripto pentru a-și partaja hotspot-urile Wi-Fi. Dar CryptoKitties – pisicile virtuale din desene animate care au fost printre cele mai vechi exemple de NFT – le-au captat imaginația. Finzer și Atallah au pivotat rapid pentru a lansa OpenSea și s-au mutat la New York.

De la început, OpenSea a strâns peste 420 de milioane de dolari de la investitori, potrivit datelor de la PitchBook. Seria C de 300 de milioane de dolari anunțată marți a fost condusă de firmele de capital de risc Paradigm și Coatue. OpenSea spune că intenționează să-și mărească numărul de angajați, cu accent pe echipele sale de „încredere și siguranță” și să investească în a face produsele sale mai accesibile unui public mai larg.

NFT marketplace OpenSea offered funding at $10 billion valuation - Ledger  Insights - enterprise blockchain

OpenSea se confruntă cu o concurență sporită, inclusiv din partea gigantului cripto Coinbase, care în octombrie a anunțat planuri de a lansa propriul schimb NFT. Criticii au semnalat, de asemenea, potențialul de fraudă și escrocherii în lumea NFT. În septembrie, Finzer a cerut demisia șefului de produs al OpenSea, după ce s-a descoperit că cumpără NFT-uri cu puțin timp înainte ca acestea să intre pe piață. Și, chiar săptămâna trecută, o galerie de artă din New York a susținut că i-au fost furate NFT în valoare de 2,2 milioane de dolari și listate pe OpenSea.

Dacă compania poate naviga în apele agitate, bogății și mai mari ar putea fi la orizont. NFT-uri în valoare de aproximativ 23 de miliarde de dolari au fost tranzacționate în 2021, conform datelor urmărite de DappRadar – iar piața abia își ia avânt. 

„Viziunea noastră este să fim destinația pentru ca aceste noi economii digitale deschise să prospere”, a spus Finzer. 

Comments

No posts found

Write a review