Se apropie un deficit global de spatiu de stocare: tendinte de top in logistica depozitelor

06/07/2021
A1 Marketplace

Pentru al doilea an consecutiv, cererea pentru depozite de clasa A este de două ori mai mare decât oferta disponibilă. Zakhar Valkov de la Radius Group (dezvoltator de imobile pentru depozitare) a vorbit despre cum reacționează piața la un deficit în fața cererii în continuă schimbare și despre ce noi cerințe sunt impuse serviciilor de depozitare

Vedem că în comerț nu mai există conceptul de „cerere și ofertă fixă”, cererile pieței pot scădea și crește oricând și, prin urmare, comercianții cu amănuntul trebuie să fie gata să își extindă sau să reducă capacitatea de depozitare.

În acest sens, acum vedem că clienții, încheind un acord, pe lângă zonele principale, fac o rezervă care le va permite în viitor să construiască un bloc cu suprafețe suplimentare sau chiar un depozit nou. Proprietarul depozitului trebuie să fie mai flexibil în ceea ce privește contractele de închiriere, de la dezvoltator - flexibilitate în ceea ce privește contractele de construcție și formarea unui fond funciar.

Cerințele pentru gestionarea facilităților sunt, de asemenea, în creștere. De exemplu, în zilele noastre puțini clienți sunt gata să se angajeze pe deplin în domeniul de întreținere a depozitelor. Necesitatea de reducere a timpului în comerțul cu amănuntul a condus la faptul că companiile se concentrează asupra activităților de bază, iar preocupările „casnice” sunt delegate companiilor de management profesionist.

Acestea sunt câteva din tendințele de pe piața depozitelor care vor fi tot mai vizibile în 2021. Să analizăm câteva dintre ele.

1. Se dezvoltă fulfillment-ul

Până la sfârșitul anului 2020, volumul pieței comerțului electronic practic s-a dublat. Dar pentru imobilele de depozitare, creșterea comerțului electronic nu a fost o surpriză mare, deoarece cei din domeniu au văzut nevoile companiilor specializate crescând de câțiva ani.

Dacă vorbim despre marketplace-uri, atunci 2020 a contribuit la extinderea matricei lor de produse. S-a observat această tendință mai devreme, dar pandemia a fost ultima picătură, în urma căreia jucătorii mari au început să își mărească urgent capacitățile logistice. Oricum ar fi început să închirieze depozite mari, dar situația pandemică a accelerat acest proces. Nu este prevăzută o scădere a comerțului electronic (dimpotrivă, Rusia este încă inferioară celorlalte piețe în ceea ce privește ponderea comerțului electronic, în cifra de afaceri totală a comerțului acesta este de aproximativ 11%, în SUA această cifră este de 14% , în Europa - 16%, China - 49%), comerțul cu amănuntul online va trebui să se extindă în continuare pe un orizont de la trei până la cinci ani.

Centrelor de fulfillment (depozite care efectuează ciclul complet de logistică de la acceptare și depozitare până la preluare pentru livrare către consumatorul final) li se prezintă noi cerințe tehnice și de echipamente. Chiar dacă vorbim despre soluții atât de simple, cum ar fi sistemele de racking și transportoare, atunci sarcina maximă pe podea în astfel de centre ar trebui să fie mai mare decât cea din clasa standard A. În același timp, nu sunt necesare plafoane înalte la un nivel de 12 m în zona de stocare, dar în zonă se construiesc deja depozite chiar și până la 16-18 m.

De asemenea, sunt necesare mai multe porți pentru docuri și este necesară o suprafață mare a șantierului pentru organizarea parcărilor și a platformelor de deplasare a transportului. Mărfurile practic nu sunt depozitate în centrul de îndeplinire: sunt livrate acolo, distribuite, ambalate și trimise clientului. Prin urmare, dezvoltatorii au nevoie de mai mult teren în fața depozitului, astfel încât mai târziu va fi convenabil ca mai multe mașini să funcționeze.

2. Depozitele inteligente sunt la mare căutare

Cererea pentru cumpărarea și închirierea blocurilor de depozite relativ mici va crește - de la 10 la 15 mii de metri pătrați. Acestea sunt așa-numitele depozite inteligente. Sunt standard în înălțime și în alte caracteristici de calitate, au o clasă înaltă (de obicei A+).

Acum, astfel de unități sunt echipate cu tehnologii moderne și au diferite grade de automatizare. Acestea sunt utilizate pentru diverse formate, inclusiv ca centre de distribuție sau instalații cu mai multe temperaturi.

Depozitele inteligente permit clienților să îndeplinească în mod eficient și ieftin toate comenzile, al căror număr a crescut recent și continuă să crească. În plus, în fața marjelor în scădere, se poate îmbunătăți productivitatea în zone mici adoptând mai multă automatizare fără a fi nevoie de a se muta într-o unitate mai mare. Cu alte cuvinte, depozitele inteligente se încadrează perfect în conceptul de logistică elastică. În ceea ce privește locația, acestea sunt cel mai adesea construite în centura centrală.

3. Apar depozite „verzi”

Anterior, doar afacerile străine atrăgeau atenția asupra factorului ecologic, acum însă, după un an de pandemie, vedem cum crește numărul companiilor locale responsabile din punct de vedere social.

Populația a început să acorde atenție unor momente precum:

  • aplicarea de soluții integrate de eficiență energetică;
  • aplicarea sistemelor de automatizare și expediere a alimentării cu căldură, aer condiționat, ventilație.

În termeni practici, acest lucru poate reduce costurile de exploatare cu până la 30% și poate reduce și mai mult impactul negativ asupra mediului.

În plus, sistemul de alimentare și evacuare a aerului cu unități de purificare a aerului este o soluție eficientă pentru prevenirea răspândirii oricăror boli virale și respiratorii. Acest sistem oferă posibilitatea de a fi schimbat frecvent și de a curăța aerului din interior.

Utilizarea materialelor sigure în timpul construcției este un indicator al unui depozit „sănătos”, care garantează un mediu confortabil pentru muncă și odihnă. 

4. O companie de administrare este aproape întotdeauna necesară

Prezența unei companii de management profesionist care cunoaște nevoile arendașilor și oferă un nivel ridicat de calitate a serviciilor a jucat întotdeauna un rol semnificativ pentru cei ce închiriază spații de depozitare. Dar în cele mai multe cazuri aceștia erau jucători europeni.

Acum aproape fiecare client nou necesită servicii de întreținere a clădirilor. Acest lucru le permite locuitorilor să se simtă confortabil și să se concentreze asupra exploatării activității lor de bază.

Acest lucru se observă în special în comerț și logistică, unde există o concurență foarte puternică și costul unei erori este destul de ridicat.

5. Spațiile sunt deficitare

O tendință importantă în 2021 pe piața logisticii depozitelor este lipsa de spațiu. Pentru al doilea an consecutiv, cererea pentru spațiile de depozitare din clasa A este de două ori mai mare decât oferta, iar față de 2018 diferența este de patru ori.

În cei cinci ani de după criza din 2014-2015, toate zonele au fost selectate și nu există un nou boom al construcțiilor. Prin urmare, în 2021-2022, de exemplu pentru regiunea Moscovei - menținând în același timp cererea medie la nivelul de 1,4-1,5 milioane de metri pătrați, rata locurilor de muncă vacante ar putea scădea la un nivel istoric minim înregistrat în 2013 (atunci această cifră era mai mică de 1,5%). Doar că atunci volumul pieței a fost complet diferit - aproximativ 10 milioane de metri pătrați, față de cei 18 milioane metri pătrați de acum.

În general, în următorii ani ne vom confrunta cu o penurie globală de depozite. Și va trebui să ne deprindem cu ea. 

Comments

No posts found

Write a review